Beschrijving
Van een zeldzame en kostbare citrusvrucht de Chinotto (Citrus myrtifolia).
Een draai aan de gebruikelijke interpretatie. Twee vruchten die gelinkt zijn aan de frisdrankindustrie, beide typisch Siciliaans maar niet van geboorte. Chinotto, geteeld aan de noordkant van de Etna en een die we in zijn geheel verwerken, om al zijn complexe en fascinerende karakter eruit te halen. Tamarinde, een tropische bes met het Catania-burgerschap. Dit dankzij zijn aanwezigheid in elke kiosk in de stad, in de vorm van een verfrissend drankje.
Het konfijten is niet gemakkelijk en het duurt bovendien erg lang. Aan het eind van de vorige eeuw nam de vraag naar het drankje af en leek het producenten minder aantrekkelijk om door te gaan met het drankje. Gelukkig kwam in 2004 de stichting Slow Food in actie. Deze organistatie – wiens voorganger Arcigola is gesticht ter protest van de eerste MacDonalds in Italië – zet zich in voor het behoud van producten en gerechten die dreigen te verdwijnen. *
De jam wordt gekenmerkt door een aangename bittere inslag en geeft een volwassen maar niet strenge toon aan de producten waarmee hij gepaard gaat. Absoluut bij kazen van middelbare leeftijd, maar het is verrassend bij zachte kazen. Waar het op elegante wijze speelt met hun zachtheid om dynamiek te geven aan de passage in de mond. Als je meer durft, kunnen vis- en vleesbereidingen aanzienlijk worden verbeterd door deze jam, vooral varkensvlees.
-
Bron: deItaliaanseschool.nl
Beoordelingen
Er zijn nog geen beoordelingen.